Powrót do strefy wiedzy

Dlaczego utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej pochwy jest istotne?

Naturalny ekosystem stref intymnych u kobiety stanowi wiele różnych bakterii. W 96% jest on skolonizowany przez Gram-dodatnie bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus¹, zapewniające odpowiednio kwaśne pH na poziomie 3,8 – 4,5%. Jak utrzymać prawidłowe pH okolic intymnych, aby zapewnić naturalną barierę przed kobiecymi dolegliwościami?

Właściwe pH pochwy a kwas mlekowy

Odpowiednio kwaśne pH okolic intymnych jest warunkiem prawidłowego funkcjonowania układu moczowo – płciowego. Za utrzymanie prawidłowego pH pochwy odpowiada poziom kwasu mlekowego, który stanowi naturalną część ekosystemu pochwy. Gdy pH pochwy jest kwaśne, bakterie kwasu mlekowego mają stworzone idealne warunki, aby odpowiednio szybko się namnażać i przywracać prawidłową liczebność swej kolonii. Zmiana fizjologicznego pH pochwy powoduje, że spada ilość pałeczek kwasu mlekowego i namnażają się patogenne bakterie i drożdżaki. Za pomocą pH testu można sprawdzić środowisko pochwy, które powinno mieć odczyn kwaśny, mieszczący się w zakresie 3,8-4,4 pH.

Co ma wpływ na stan fizjologicznej flory bakteryjnej pochwy?

Na stan flory bakteryjnej pochwy i utrzymanie prawidłowego pH ma wpływ wiele czynników, Wśród nich wymienia się:
• ogólny stan organizmu – tu wymienić należy obniżoną odporność organizmu, m.in. przez infekcje ogólne organizmu, antybiotykoterapię czy chemioterapię. Na ogólny stan organizmu u kobiety mają również wpływ zmiany hormonalne, np. podczas stosowania środków antykoncepcyjnych, menstruacji, ciąży czy menopauzy.
• higiena osobista – używanie mydeł podnoszących pH pochwy, czy wysuszających środków myjących
• aktywność fizyczna – np. częste korzystanie z basenu, sauny, jacuzzi
• częste podróże i zmiany miejsca pobytu
• aktywność seksualna

Jak skutecznie zadbać o florę bakteryjną ?

Dieta bogata w bakterie kwasu mlekowego pomaga w uzupełnieniu odpowiedniej flory bakteryjnej organizmu. W celu jej uzupełnienia zaleca się stosowanie suplementów diety zawierających Lactobacillus.

Bibliografia:
  1. Mirosław Wielgoś, Bronisław Pietrzak, Bacterial vaginosis – diagnostyka i leczenie, Przegląd Menopauzalny 2012; 5; 356-363